Rumah Kita is ontstaan vanuit vriendschap en liefde.

Ontstaan van Rumah Kita

Beatrijs Smulders en Putu Kusuma Wijaya zijn in december 1987 begonnen met de bouw van het huis ‘Rumah Kita’. Het huis was gereed in juli 1988. In die tijd was er nog helemaal niets, slechts sawah’s en palmbomen. ‘Rumah Kita’ was het eerste huis dat in deze buurt werd gebouwd. Daarna werd het prieel ‘Bale Bengong’ en het rijsthuis ‘Gelebeg’ gebouwd.

Wantilan

Het huis ‘Wantilan’ kwam in 1991 tot stand. Dit grote familiehuis is – evenals de andere twee huizen – gebouwd en mede ontworpen door de vakkundige meesterbouwer Pak Made Kedana .

Gelebeg Baru

In juni 1994 is een gedeelte van het huis ‘Gelebeg’ uit de fundering gehaald, door zestig mensen opgetild en verplaatst naar een ander gedeelte van het terrein. Er is toen tevens een nieuw woonterras en slaapgedeelte bijgebouwd. Dit huis heet nu ‘Gelebeg Baru’.

Maar het was nog niet klaar

In de zomer van 1999 is achter op het terrein een groot zwembad aangelegd, met daarnaast een badmintonveld. In 2003 is het eerste huis ‘Rumah Kita’ afgebroken en op dezelfde plek is een prachtig, veel groter huis verrezen, met op de eerste etage een groot, sfeervol terras waar twee slaapkamers op uitkomen. Ook vertelde de Hindoe-priesteres van ons dorp Kalibukbuk dat er een tempel op het terrein van Rumah Kita gebouwd moest worden. Aldus geschiedde en wel pal naast het huis Rumah Kita. Daarnaast is er dat jaar voor zowel kinderen als volwassenen een grote trampoline in de tuin geplaatst.

Ma Kim & Putu Kusuma Wijaya

Het beheer van het landgoed is in handen van Ma Kim, een fantastische en zeer gastvrije Balinese dame. Samen met haar zoon Putu Kusuma Wijaya zorgt zij in Rumah Kita voor alle praktische zaken (voor reserveringen en voor alle vragen die u heeft met betrekking tot het huren van de huizen dient u zich te wenden tot Roel van Dalen in Nederland). 's Ochtends gaat Ma Kim voor de inkopen naar de markt en selecteert daar mooie natuurlijke ingrediënten voor het diner. Ze weet er altijd weer een feestje van te maken. De heerlijke maaltijd zit bij prijs inbegrepen. Ma Kim is getrouwd met Pa Agus Sadikin Bakti en samen hebben zij zes kinderen. De hele familie woont in Singaraja, de voormalige hoofdstad van Bali, elf kilometer verderop. Daar runnen zij een Winkel van Sinkel en voor een belangrijk deel is de familie ook afhankelijk van de inkomsten die worden verdiend met het beheer van Rumah Kita. De oudste zoon van Ma Kim heet Putu Kusuma Wijaya en heeft in juni 1994 de Filmacademie in Amsterdam voltooid. Zijn studiekosten zijn betaald uit de huuropbrengsten van 'Rumah Kita'. Putu woont op dit moment weer in zijn eigen huis in Rumah Kita en werkt als filmregisseur op Bali. Op deze manier ondersteunen we met Rumah Kita de plaatselijke bevolking. Dit evenwicht is ons dierbaar.

Rumah Kita is volgens ons nu af. De cirkel is rond!

Beatrijs Smulders
Roel van Dalen
Putu Kusuma Wijaya